MMA u Hrvatskoj

Image result for MMA croatia logoZa MMA u Hrvatskoj se više koristi naziv utlimate fight i za vjerovati je da je jedan od najzahtjevnijih sportova. Iako iziskuje puno truda, napora i odricanja svakim danom ima sve više zainteresiranih i sve više polaznika različitih dobnih skupina. U ovom sportu se miješa više vrsta borilačkih sportova; neki od njih su: boks, kickbox, taekwondo, hrvanje, judo, karate i jiu jitsu. S potezima iz svih navedenih borilačkih sportova sudionici u MMA borbi pokušavaju svladati svoga protivnika.

Pošto se MMA svodi na mješavinu udaraca iz više borilačkih sportova jako teško se moglo pokazati koji je borac najjači, sve dok nisu pronašli riješenje zvano MMA. MMA su prozvali “novim” sportom kojim se na lakši način može pokazati tko je najbolji vladar u ringu. MMA u Hrvatskoj je u razvoju već godinama. MMA vrsta borbe je u početku bila samo pokušaj da se progura neki novi sport, ali je ipak zauzeo jako dobar položaj u odabiru sporta među borcima novog doba.

MMA borba se dosta razlikuje od borbi u ostalim borilačkim sportovima. Čak se i MMA borbe dosta razlikuju, zavisno od organizatora borbe.

Dopušteno je korištenje skoro svih vrsta udaraca, koje su u nekim borilačkim sportovima izričito zabranjene. Neke vrste tih udaraca su: lakom u glavu, udarac u stražnju stranu glave.

Runde u MMA borbi: uvodna runda traje 10 minuta, dok sve ostale traju po 5 minuta. Stanka između rundi je 2 minute. Broj rundi: od 3 do 5.

Najčešće korišteni udarci u MMA su udarci iz boks borbe, dok su borci na nogama. Borci su jako slabo zaštićeni u ovom sportu, tek s tankim rukavicama otvorenih prstiju.Trening zahtjeva jako puno posvete od osobe koja se odluči na tu vrstu borbe. Pošto MMA nije međunarodni priznati sport i borbe se održavaju po dogovoru, a ne kao u npr boksu po rasporedu, i zbog toga je sama priprema sportaša puno teža.

Priprema za samu borbu traje i do 60 dana.

Hrvatski najpoznatiji borac je Mirko Filipović (CRO COP).