Hrvatska kickboksačica

Višestruka svjetska i europska prvakinja u kickboxingu, Ana Znaor, koja iza sebe ima sjajnu karijeru- iako ima 27 godina, diplomirala je na Učiteljskom fakultetu, nagrađena je kao najbolja studentica, šest puta je nosila titulu svjetske prvakinje, 5 puta europske prvakinje.

Jedna je od onih sportašica koja je svoj karijeru započela veoma rano: već sa 5 imala je prvi susret sa kickboxingom. Ljubav prema tom specifičnom sportu naslijedila je od oca koji je kickboxing trener.

Image result for Hrvatska kickboksačicaDok je promatrala tatu kako podučava djecu, i sama je počeka vježbati, a kasnije bi mami pokazivala što je naučila. Dvije godine poslije dobila je prvu zlatnu medalju.

Ana Znaor misli da rani početak je važan za postizanje dobrih rezultata, iako nema garancije.

Postizanje dobrih rezultata ovisi o upornosti i cilju osobe koja trenira.

Primjer za to je Zvonimir Gribl: aktivno se počeo baviti treningom kickbxinga, sad je prešao 40-tu godinu i još je aktivan. Tajna uspjeha je u mentalnom sklopu pojedinca, to je najvažniji faktor za podizanje rezultata.

Ana priznaje da je znala paničariti prije natjecanja, otac ju je smirivao i objasnio moć pozitivnog razmišljanja. Sada je prihvatila da je pozitivno razmišljanje važno za uspjeh.

Legenda kickboxinga Raymond Daniels, dao joj je savjet da prije borbi zamišlja kako pobjeđuje, vizualizira borbu i svoju pobjedu.

Ana Znaor na isti način vizualizira borbe i vidi sebe na postolju i čuje pobjedničku himnu, obično tako i bude. Bori se u kategoriji do 70 kg, a visoka je 180 cm, visina joj je prednost nad suparnicama jer zbog dugih nogu i ruku suparnice joj se teško približavaju. Ana ima idealnu građu kickboxačice ali to nije presudno za pobjedu. Bitna je brzina i snaga.

Kickboxing je vrlo razvijen u Hrvatskoj, klubovi su svim većim gradovima, ima oko 200 klubova, Hrvatska kickboxing reprezentacija je najbrojnija reprezentacija u državi, što dovoljno govori o važnosti tog sporta.