Branko Cikatić (Hrvatski Tigar)

Branko Cikatić (Hrvatski Tigar) je bivši hrvatski kickboksač u teškoj kategoriji. Bio je prvi hrvatski boracImage result for Branko Cikatić (Hrvatski Tigar) koji je postigao međunarodni uspjeh. Branko je osvojio naslov prvaka u K1 Grand Prixu koji se održao u travnju 1993. godine.

Branko je rođen u Splitu 1954. godine. Može se reći da se od malena bavi borilačkim vještinama. S 12 godina počeo se baviti taekwondoom, a sa 16 se odlučio za Shotokan karate. Bio je izvrstan u oba načina borbe te je zasluženo osvojio crne pojaseve. Najprije je u taekwondou osvojio crni pojas 1.dan, a isto je napravio i u karateu; osvojio je crni pojas 2. dan.

Još dok je trenirao karatea, u isto vrijeme bavio se i judom gdje je dogurao do plavog pojasa. S 18 godina počeo se baviti boksom, a kasnije se prebacio na kickboxing.

Cijeli svijet bio je zadivljen njegovim borilačkim vještinama kada je 1993. godine na K1 Grand Prixu izbacio sva tri protivnika u jednoj večeri, uključujući i Ernesta Hoosta u završnoj borbi i osvojio naslov. Danas je Cikatić najstariji pobjednik K1 Grand Prixa u dobi od 38 godina.

1998. godine počeo se baviti MMA (mješovitim borilačkim vještinama), te je sudjelovao u Pride Fighting natjecanju. Izgubio je borbu (bio je diskvalificiran) protiv Ralpha Whitea zbog udarca u protivnikovu glavu. Cikatić se vratio u Pride 2, borio se pod MMA pravilima i u jednoj borbi suočio se s Markom Kerrom. Branko je ponovno bio diskvalificiran. Njegova sljedeća borba u Prideu 7 opet je završila porazom. Suparnik mu je bio Maurice Smith.

Najvažniji uspjeh u karijeri

  • svjetski prvak: 1998. godina
  • osvojeno 3.mjesto na Grand Prix Tokio, 1995.
  • svjetski prvak na K1 Grand Prixu, 1993.
  • svjetski prvak u tajlandski boksu do 86 kg; Berlin, 1991.

Pored navedenoga, Branko je sudjelovao u više od 250 borbi, a skoro 200 puta borbe je završio knockoutom.